Nieuwe schoenen voor je kids gekocht? Pijnlijke voetjes kunnen roet in het eten gooien tijdens een winterwandeling of schooluitstap. Met deze tips zijn de schoenen van je kids meteen ingelopen! Hoe dikker de sok, hoe beter! Kinderschoenen moeten niet alleen tegen een stootje kunnen, ze moeten ook comfortabel zitten. Nieuwe schoenen kunnen in het begin te strak zitten, zeker voor kindervoetjes. De oplossing? Laat je oogappels een paar dikke (wandel)sokken dragen in hun splinternieuwe paar. De schoenen zetten zich sneller uit bij de knelpunten, dus minder kans op pijnlijke voetjes! Tante Kaat-middel Vaseline Old school Vaseline is de redder in nood bij pijnlijke, scherpe randjes. Smeer een flinke laag Vaseline op de plekken waar je kids het snelst blaren krijgen: rond de hiel en de tenen. Het goedje zorgt voor een laagje tussen de schoen en de voetjes. Lekker warme sokken en ze zijn klaar voor een fikse wandeling zonder pijnlijke voeten. Oefening baart kunst Maak er een gewoonte van om je kids hun nieuwe schoenen zo veel mogelijk op voorhand (binnenshuis) te laten dragen. Zo kunnen de voetjes al grotendeels wennen aan de schoenen, voelen ze makkelijker of er een inlegzooltje in moet en merken ze zelf dat ze hun gewicht zoveel mogelijk op hun tenen moeten leggen. Nieuwe schoenencollectie scoren in de soldenperiode? Check! Zo kleed je je kids het best tegen de regen!
Onverwachte plensbui op schooluitstap? Doorweekte schoenen zijn niet alleen nefast voor de schoenen zélf, koude voetjes kunnen de dag behoorlijk verpesten. Met deze handige hacks maak je komaf met natte kinderschoenen! Natte schoenen? Probeer krantenpapier Zorg ervoor dat je schoenen proper zijn vooraleer je aan de slag gaat met krantenpapier. Scheur enkele pagina’s uit de krant zonder grote afbeeldingen om de kans op inktvlekken zo klein mogelijk te houden. Maak een prop (van middelmatige grootte) van de krantenpagina’s en stop deze in de neus van de kinderschoenen. Ga net zo lang door tot het hele schoentje gevuld is met krantenpapier. Ook de buitenkant van de schoen kan je onder handen nemen met krantenpapier! Pak de buitenkant in en plaats een elastiekje in het midden van het schoentje om het papier op zijn plaats te houden. Plaats de schoenen (vlak op de grond) op een goed geventileerde plek in huis en laat zo lang drogen als nodig is! Zout to the rescue Zo snel mogelijk droge kinderschoenen? Probeer deze andere handige hack: zout. Vul een oldschool koffiefilter met een flinke schep zout en stop het in de kinderschoen. Je kunt het vochtafdrijvend effect versterken door er extra vellen keukenrol in te stoppen. Nog steeds niet droog na enkele uren? Stop de schoenen dan in een doos gevuld met rijst (een bodem van zo’n 3 cm is voldoende) en laat ze enkele uren hierin liggen. Zo maak je komaf met regenvlekken Regenvlekken op leren schoenen verwijder je best met een sopje van warm water en zachte (baby)shampoo. Maak het hele schoentje nat, zo voorkom je lastige kringen. Laat de schoenen daarna een de binnenlucht drogen (verwarmingen en haardrogers beschadigen het leer). Vlekken op suède schoentjes verwijder je met deze handige huis-tuin-en keukentip: laat water koken in een pot en houd het vuile schoentje boven deze DIY stoombron. Verwijder de vlek met een velletje keukenrol en de schoenen van je kids zien er weer als nieuw uit! Met deze tips hebben je kids het nooit nog koud!
Meer dan de helft van de kinderen draagt te kleine schoenen, net omdat ze bij de aankoop reeds te klein worden gekocht. De juiste schoenmaat vinden, is dan ook echt 'maatwerk' waarbij je je niet zo maar op de schoenmaat kan baseren. Hoe je wél de juiste maat vindt, lees je hier. Kijk naar de lengte en breedte van de voet zélf Zowel te kleine schoenen als te grote schoenen zorgen voor voetproblemen. Maar hoe weet je welke schoen te klein is en hoe weet je welke schoen te groot is? Kijk altijd eerst naar de voet zélf in plaats van naar de schoenmaat die vaak ook nog eens sterk verschillend is per merk. Laat je kids daarom rechtop (en op blote voeten) op een stuk papier staan. Teken nu de omtrek en bepaal de afstand tussen het puntje van de grote teen en de hiel. Belangrijk: tel hier nu 12 millimeter bij. Kinderen maken meer 'voetbewegingen' dan volwassenen en moeten hun tenen vlot kunnen spreiden, buigen en bewegen, dus die extra speling rond de tenen is een must. Ook is het belangrijk dat de schoen altijd goed aansluit in de breedte: de beste aansluiting vind je nog altijd bij lederen schoenen met veters. Tip: meet altijd beide voeten. Tot ongeveer 2-3 jaar kan de asymmetrie groot zijn doordat de voeten snel groeien, maar niet noodzakelijk ook gelijktijdig groeien. Te grote of reeds gedragen schoenen? Geen goed idee! Ook te grote schoenen zijn een no go: ondanks dat ze zeker en vast voldoende bewegingsvrijheid bieden, boeten ze in aan ondersteuning. Hoe jonger je kind, hoe moeilijker het in te schatten is welke schoenmaat hij of zij enkele maanden later zal hebben. 'Op de groei' kopen is dus eveneens geen goed idee. Een klein verschil kun je wel oplossen met een inlegzooltje, maar houd er rekening mee dat ook dan de schoen geen optimale ondersteuning biedt. Schoenen doorgeven aan jongere broers of zusjes doe je ook beter niet: door het dragen heeft de schoen al heel wat steun verloren. Zelfs als de schoen er nog goed uitziet langs de buitenkant, is de pasvorm reeds aangetast en kan deze mogelijk niet meer de juiste ondersteuning bieden. Zijn de schoenen niet veel gedragen? Dan kun je het wél overwegen op voorwaarde dat de voeten ongeveer dezelfde vorm hebben. Sneakers voor je kinderen? Hier moet je op letten!